https://1737441.fs1.hubspotusercontent-eu1.net/hubfs/1737441/Imported_Blog_Media/Penge%20v%C3%A6kst-2.jpg
10. april 2024

Aftale om skærpede optjeningsregler for kontanthjælp

Hvad indeholder aftalen?

I oktober 2023 blev regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti enige om, at skærpe optjeningsreglerne for kontanthjælp for alle personer, som er kommet til landet før 2008.

Da kravet om fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2,5 år inden for de seneste 10 år kom ind i lovgivningen i januar 2019 havde det alene virkning for personer, der var blevet folkeregisteret som indrejst fra udlandet fra den 1. januar 2008 eller senere. I denne korte artikel kan du læse om aftalen om de nye skærpede optjeningsregler for kontanthjælp.

Regeringen har i oktober 2023 også indgået aftale med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om et nyt kontanthjælpssystem, som kommer til at bestå af 3 grundlæggende satser. Forhøjet sats, grundsats og en mindstesats. Mindstesatsen vil blive ydet til de personer, der ikke opfylder et opholds- og et beskæftigelseskrav.

Mindstesatsen i det nye kontanthjælpssystem afløser dermed den nuværende selvforsørgelses- og hjemrejseydelse og overgangsydelse.

Skærpelse af optjeningsregler for kontanthjælp

For aftalepartierne er det afgørende, at borgere med ikke-vestlig baggrund, der har været længe i Danmark uden at opnå fast tilknytning til arbejdsmarkedet tilskyndes til at komme i arbejde. Aftalepartierne er også enige om, at de nuværende regler, hvor der kun gælder et beskæftigelseskrav for personer, der er indrejst efter 2008, ikke er rimeligt, og det bidrager samtidig til et kontanthjælpssystem med uensartede regler.

De nuværende regler betyder også, at mange har modtaget en af de højere ydelser i det nuværende kontanthjælpssystem i flere år, uden at de har haft en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Ydelseskommissionens anbefalinger fra 2021 anbefaler, at beskæftigelseskravet, for at få en højere sats skal gælde for alle.

Aftalepartierne er derfor blevet enige om at ensrette reglerne i kontanthjælpssystemet, så alle borgere skal opfylde et krav om ophold i riget i 9 af de seneste 10 år og et krav om fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2,5 år inden for de seneste 10 år. Der vil således stadig være et opholdskrav og et beskæftigelseskrav for at kunne modtage de højere ydelser.

Den nye mindstesats vil således blive målrettet alle kontanthjælpsmodtagere, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet, uanset, hvornår de er kommet til Danmark. Det betyder samtidig, at omkring 10.000 fuldtidspersoner i 2025 vil opleve en væsentlig nedgang i ydelsen. 

Tidspunkt for ikrafttrædelse

Ændringerne af beskæftigelseskravet gennemføres med virkning fra 1. juli 2025, hvor de personer, der på nuværende tidspunkt får en højere ydelse, men som ikke opfylder beskæftigelseskravet, vil blive sat ned i ydelse.

Tidspunktet for ikrafttrædelse betyder, at borgerne vil have en rimelig periode til at kunne tilpasse deres udgifter m.v.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har sendt et forslag om ændring af lov om aktiv socialpolitik (skærpede betingelser for at opnå ret til kontanthjælp) i høring den 30. januar 2024 med høringsfrist den 26. februar 2024. Det fremgår af lovforslaget at udvidelsen indebærer, at personer der den 2. april 1968 eller senere er blevet folkeregistreret som førstegangsindrejst i riget eller indrejst efter mindst 12 sammenhængende i udlandet, skal opfylde beskæftigelseskravet for at få adgang til kontanthjælp.